Снимка: Reuters

Пациенти и близки на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, започват от днес безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев. Сред демонстрантите са още лекари и адвокати.

Белодробни трансплантации не се извършват у нас, а в момента страната ни няма и договори с чуждестранни клиники за това.

Още по темата

Единственият договор с клиника в Австрия, където преди това се приемаха българи, бе подновен в началото на годината, но там бе извършена само една трансплантация.

След това клиниката спря да приема чужденци. Министерството на здравеопазването обещава белодробни трансплантации да могат да се извършват в България през 2021 г.

По последни данни на агенция "Медицински надзор" 18 души чакат за белодробна трансплантация у нас.

Това е пореден протест на пациенти и техните близки за безнадеждното положение с трансплантациите. Няколко нуждаещи се не дочакаха операция и починаха.

"Искаме оставка на министър Кирил Ананиев, защото се наблюдава една тенденция към това да не се работи и да не се намери решение на проблема. Договорът, който имахме с Университетска болница Виена, изтече в края на май 2017 г. През цялата 2017 г.тогавашният директор на изпълнителна агенция за трансплантации д-р Марияна Симеонова алармираше, че ще има такъв проблем - невъзможност за трансплантации на българи с бял дроб. Напомнихме с редица протести на Здравното министерство в началото на 2018 г., че този проблем е назрял и са започнали да умират българи от липса на белодробна трансплантация. От тогава насам минаха година и половина и има едва една трансплантация на българка, която ние определяме като "медицинско чудо" със случайностен характер, тъй като преди и след трансплантацията българите нямат шанс да се лекуват в чужда здравна система. А това води до тяхната смърт, понеже в България не се правят такива трансплантации.", заяви Тодор Мангъров в "България сутрин".

Според мъж, който вече му е направена белодробна трансплантация през 2016 г. обясни, че в момента българите са обречени. "Нямат никакъв шанс. На мен ми костваше около година бюрокрация. Борих се за живота си. Последните шест месеца бях само на легло, а в министерството постоянно бавеха документи - кой бил в отпуск, кой нещо друго. Никаква организация нямаше.", разказа той.

Пред Bulgaria ON AIR протестиращите обявиха, че държавата трябва да подкрепи донорството, да намери клиника, където да се правят трансплантации на българи и да сключи договор с нея.

Те допълниха още, че на пациентите, борещи се за живота си, се налага сами да правят кампании за набиране на средства и да търсят решение  в чужбина.

Хората искат да бъде сключен договор и нуждаещите се да бъдат обгрижени. Дори да започнат да се обучават екипи пак трябва време, обясниха още насъбралите се. Пациентите и близките им предлагали на министерството да предвижат нещата с различни решения, но от там само дават обещания, които не изпълняват. Изпращали екип за обучение, но те били само за три дни, което било по-скоро запознаване, а не обучение, обясняват още демонстрантите.

"Ще протестираме колкото е необходимо, защото това са системно нерешавани проблеми с десетилетия", категорични бяха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase