Снимка: Pixabay
fallback

Саморасли трюфели в двора на училище, решиха финансовите му проблеми. Това се случи в Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново.

Там преди няколко месеца бе открита ферма за такива. А за опазването им се грижи кучето Рекс.

Той скоро ще си има компания в двора училището.

"Вече имаме и двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученици ще развеждат другото куче за трюфелите", разказва Нели Николова, директор на ПГЕ – Велико Търново, пред Нова тв
Историята на пълния с трюфели двор на гимназията започва преди три месеца – в края на миналата учебна година.

"Друго училище учеше при нас и спортистите от другото училище намериха три гъби и ги продадоха за 350 лв. Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина е пълен с трюфели – черни и бели. Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашия двор е пълно с трюфели", допълва още Николова.

Причината да бъде информирано министерството е, че мълвата за пълния двор със скъпи гъби се разнася мълниеносно.

"Започнаха да се появяват хора с каруци, с лопати да дълбаят и това ни накара да помислим как да си защитим територията", обяснява директорът на учебното заведение.

Министерството одобрява проект. Дворът е почистен и заграден. Охранява се постоянно. От тази година учениците в гимназията ще имат задача да търсят…трюфели. А средствата от продажбата им ще се реинвестират в училищната база.

дене на трюфели започва през  месец ноември. Все пак ще има отговорен учител за екоклубовете, който е запознат с трюфелите. С добра реколта, тази година гимназията смята да закупи нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Нека има училището

преди 4 години

За това им платете стойност близка до реалната,а не прекупваческа.И от училището чупите хляб ,търговците.......от храма изгонени

34

ЖУД

преди 4 години

ДАЙТЕ ИМ РЕАЛНАТА ЦЕНА ГОСПОДА ПРЕКУПВАЧИ.С 350 ЛВ.КАКВО ПЛАЩАТЕ?

33

Ggggg

преди 4 години

Белите стигат до 800/1200? черните са по 500/700? ,лакви са тези 350 шв.ПРЕКУПЧИЙСКИ?

fallback