Снимка: архив, Булфото
fallback

Стотици русенци с маски и противогази блокираха "Дунав мост".  Протестиращите направиха няколко обиколки на кръговото кръстовище, след което затвориха входа и изхода към границата с Румъния.

Недоволството  на хората е породено от мръсния въздух в района. Мотото на събралите се е "Русе иска да диша". Според участниците това е единственият начин институциите да ги чуят и да вземат мерки. Те не са доволни от позицията на русенската екоинспекция, според която сигналите за проблеми с въздуха са неоснователни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Хората не приемат твърденията на екоинспекцията, че всички показатели от измерванията били в норма.

Жителите на града от години апелират за проблем с въздуха и казват, че всеки ден в различни квартали на града се усеща миризма на бакелит или на нефтопродукти.

Източниците не са категорично установени. Затова жителите на града настояват кметът да сезира прокуратурата, за да се потърси отговорност.

"Не сме съгласни наши заводи с чужди собственици да бълват отрова над града. Не може да се диша. Омръзна ни децата ни да се разболяват и да ходят с инхалатори. Държавата да бъде отговорна, заводите, които пускат тези емисии - също", бяха само част от изказванията на събралите се пред Нова тв.

Хората искат да станат ясни причините за замърсяването на въздуха, както и да има по-големи глоби, които да накарат фирмите да спазват законодателството, уточняват недоволните и пред БНТ. Протестиращите настояват и за по-често миене на улиците в града.

Заради блокадата се образуваха и огромни колони от автомобили и тирове на границата ни с Румъния. Протестиращите имаха разрешение да останат на пътя до 13.00 часа, но го освободиха по-рано, заради многото насъбрали се автомобили.

 




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Да си преброят

преди 5 години

пчелите и тогава ще видят, че всичко е наред!!!111

27

Питам

преди 5 години

Дунав мост с какво е виновен ? Тай ли замърсява ?

26

Анонимен

преди 5 години

дори и магистрала не направиха до тоя град, при положение, че огромно количество ТИР-ове биха плащали ТОЛ такси, къде е предприемчивото мислене, защо само в Бг никой не използва тази голяма плавателна река... 2 моста имаме и нито една магистрала до тях... безумието и глупостта на управляващите

fallback