Снимка: БТА

Двама младежи от САЩ са сред 15 млади хора от различни български градове, които до 15 септември са гости за три седмици в домовете на самотноживеещи възрастни хора във видински села. Младите хора пристигнаха във Видинско на 26 август и са настанени в селата Синаговци (община Видин), Кошава (община Видин) и Неговановци (община Ново село), разказа Милица Джанджова, ръководител на проекта "Резиденция баба", който се осъществява от неправителствената организация "Фабрика за идеи", пише БТА.

Тази година за пръв път "Резиденция Баба" влиза в три села във Видинско. Целта е градските деца да опознаят живота на село, да се докоснат до местния фолклор, кухня, занаяти, да се потопят в атмосферата на живота край Дунав. В края на 21-дневното им пребиваване в селото, младежите ще работят по социално- или културно-предприемаческа идея, която помага за разрешаването на проблем на селото-домакин, обясни проекта Милица Джанджова.

Проектът се реализира за пета поредна година, сподели Милица и допълни, че за първи път тази година сред участниците има и двама чужденци. Това са двама младежи от САЩ - Рори, от Сиатъл, и Сара, която е от Охайо. Има и участничка - майка с две дечица, допълни ръководителят на проекта. Желанието ни е в бъдеще да направим и семейни резиденции, в които майки и татковци със своите деца да могат да поживеят на село, уточни тя.

Едно от селата, които посрещнаха пет момичета и едно момче, е Синаговци, което се намира на петнадесетина километра от Видин. На площада в селото младите хора бяха посрещнати от кмета на Синаговци Иван Иванов, от библиотекарката в местното читалище Даниела Георгиева и от техните домакини.

"Решихме да приемем предизвикателството да срещнем младите хора от градовете с хората, живеещи в малки селца, и то предимно с възрастни хора местни жители. Предполагам, че е много интересна срещата, връзката, мостът, който трябва да се получи между млади и стари. Старите хора няма да са сами и ще научат нови неща от младите, а младежите пък ще черпят от опита на по-възрастните, сподели библиотекарката Даниела Георгиева от Синаговци.
Две от къщите в Синаговци, които посрещнаха гостите, са тези на баба Цеца и баба Василка. Баба Цеца прие в дома си две момичета. Когато я попитали дали е готова да приеме млад човек за три седмици да живее в дома й, тя не се замислила дори за миг и се съгласила. "Приемам ги като мои внучки - искам да почувстват домашния уют, да почувстват домашното огнище", сподели тя.

Възрастната жена разказа, че е учила момичетата на всичко, споделила е всичките си умения и всичко е правила заедно с тях - и в къщната работа, и в градината и по двора, заедно дори приготвяли зимнина. За младите хора е отворена не само къщата ми, но и душата ми, отбеляза възрастната жена. Тя допълни, че с момичетата вече са приятелки и се надява те да са доволни от времето, в което са били заедно.

Нелина и младата американка Сара от щата Охайо са доволни, че са били настанени при баба Цеца. "Резиденция баба" е страхотен проект, особено когато става дума за малки обезлюдени села, сподели Нелина. Аз обичам живота на село, израснала съм на село като малка и много се радвам да бъда отново на село, да си припомня детството, допълни девойката.

Сара пък научила за "Резиденция баба" преди две години от свой приятел, а след това се запознала с хора от екипа, реализиращ проекта. Това лято бях доброволка към "Фабрика за идеи" и оттам предложиха да бъда част от експеримента за пръв път чужденец да вземе участие в "Резиденция баба", разказа Сара. Аз съм от малък град в щата Охайо и в моята държава все повече хора започват да се интересуват и да се връщат към своите корени и история, каза американката. Тя обясни, че е етнограф, занимава се с изучаване на народния бит, фолклор и културата на България и затова възможността да живее три седмици в българско село за нея е сбъдната мечта. Учи български, защото е била учителка по английски в Димитровград и за своя двегодишен престой там установила, че между родината й и България има много общи неща. Но в едно е категорична, че за две години е обикнала България. В момента Сара е докторант, подготвя докторската си дисертация и очакванията й са, че участието в "Резиденция баба" ще й бъде от полза.

Баба Василка, също не крие радостта си, че в дома й три седмици с нея живеят млади хора. Който иска да живее и да се чувства добре, трябва да живее с хора, а още по-хубаво е тези хора да са млади, сподели баба Василка. Тя допълни, че младите хора я правят щастлива и я връщат назад в годините, когато и тя е била млада. Да общуваш с млад човек, означава да получиш енергия от него, а дали те ще вземат от моята не знам, каза баба Василка.
Вторият чужденец - американецът Рори Милър, който по професия е готвач, сподели, че участва в проекта "Резиденция баба", защото има син българин и иска да се научи да му готви български ястия, да научи интересни рецепти.

Виктория от Варна и Стойчо от Бургас също искат да бъдат част от предизвикателството да живеят на село при баба. Виктория е убедена, че като млад човек трябва да се направи нещо, за да се помогне на българските села, те да се съживят и да не се оставят да изчезнат, защото селото е сърцето на България. За Стойчо пък участието в проекта е начин да научи повече за фолклора на Северозападна България, за традициите и живота в малките селца на района.

Младежите, които са част от проекта, са с най-различни интереси и професии - учители, архитекти, хора от бизнес сектора. Водещото при избора им е мотивацията да живеят на село, интересите им към запазването на българския фолклор и традиции, и не на последно място интересът им към видинския регион, каза координаторът на "Резиденция баба" Милица Джанджова.

"Искаме споменът за живота на село да бъде жив, наученото и съхраненото от по-възрастните да се предава, земята да се обработва. Физически няма как всички ние, младите, да сме постоянно по нашите села, но каквото и да постигнем е полезно. Аз съм оптимист и смятам, че ще преживеем един пик на информационните технологии, и това е като ластик - опъваш, опъваш и в един момент ластикът се къса. Така е с човека, нашето съществуване е свързано с природата, близо до земята. Надявам се "Резиденция Баба" наистина да върне духа в българското село", каза Милица Джанджова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase