Снимка: архив, Булфото
fallback

Арменка, която от 25 години живее в България и детето й е родено тук, се оказа без гражданство. Причината е, че от четири годни жената, която живее в Бургас прави опити да стане българска гражданка. Родената в Армения Анаид Меликян се отказала от гражданството си там, за да получи  наш паспорт, но вече девет месеца няма отговор от държавните институции. Няма и документи.

Жената живее в морския град от 25 години. Заемала е длъжности в държавни фирми, съобщава Нова тв. Преди четири години решила да стане гражданин на Република България. На 12 ноември 2015 г. подава документите си. В края на миналата година получава известие, че е одобрена. Оказва се обаче, че между България и Армения няма споразумение за двойно гражданство и затова Анаид трябва да се откаже от арменското си гражданство. И тя го прави. Шест месеца по-късно получава и официалното удостоверение за отказа. От посолството й взимат паспорта.

"Реших, че е коректно да взема гражданство, защото за тези 25 години само три пъти съм напускала държавата в кратки срокове и детето ми е с български гражданство", разказва Меликян. Жената разказва, че чака шест месеца и в края на декември й пращат удостоверение, че не е гражданин на Армения. Срещу  този документ, обаче й искат паспорта. Така започват и проблемите й.

В момента нито може да работи с банки, нито да сключва договори, нито да си смени работата. Не може и да напусне страната.Търсила е и вариант да е лице без гражданство, но за това й трябва оригинален паспорт, а той вече не е в нея. Потърсила информация в президенството. Обяснили й да напише мейл, но така и не получила абсолютно никакъв отговор.

Комисията по българско гражданство към вицепрезидента коментира случая така: "Във втората половина на м. март т. г. министърът на правосъдието е направил предложение до вицепрезидента за издаване на указ за българско гражданство. Предложенията се разглеждат от Комисията по българско гражданство по реда на тяхното постъпване. В Комисията по българско гражданство не е получен сигнал по казуса. Предстои в най-кратък срок подписване на указ от вицепрезидента Илияна Йотова, в който фигурира и г-жа Меликян. След подписването указът се изпраща за преподписване и изпълнение от министъра на правосъдието".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 4 години

Ние си имаме поговорка но българска-Трай коньо за зелена трЕва !!!

44

Анонимен

преди 4 години

Който не е имал вземане даване с арменци не знае колко са долни и използвачи. Има 1% свестни, останалото са яко използвачи, мошенници и все гледат да минат тънко - нечули, неразбрали, незнаели, неможели ... стойте далеч от арменци

43

Makedon

преди 4 години

Ajjjjjjj ..... abe i jas isto .... 5 godini cekam nekoja si Ilijana Jotova da potpise UKAZOT...a SKEMBE VOJVODA mi zede 5000e.... ete taka

fallback