Снимка: pixabay

Деца и възрастни стават кулинари на Празника на мекицата в търговищкото село Буховци. Населеното място е домакин на празника, който ще събера на 14 септември - Кръстовден, почитатели на тестените изделия, за осма поредна година, каза читалищният секретар Севдалина Иванова.

Идеята на празника, който се организира винаги на християнския празник Въздвижение на Светия кръст Господен, е жените от селото да покажат своя майсторлък при приготвянето на традиционната за българската кухня закуска.

Едновременно с това, местните хора ще подредят изложба, представяща богатството на есенната градина - резултат на трудолюбието им. Ще има плодове и зеленчуци, домашно приготвени сладка и конфитюри, лютеници и разядки.

Организаторите от народно читалище "Развитие - 1906" в селото вече са закупили 50 кг брашно. Тестото за мекиците ще бъде замесено още от петък, а в съботния ден - домакините, една част от тях самодейци, ще ги пържат на открит огън.

Различното тази година е, че за децата ще бъде обособен кът, в който те ще могат да замесят тесто и да приготвят свои мекици в различна форма, каза Иванова. Ще бъдат организирани и занимателни игри за малчуганите, осигурени са предметни награди, които да им послужат през учебната година.

За доброто настроение на гостите ще звучат български ритми и ще се играят народни танци, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase