Снимка: Bulgaria ON AIR

На днешния ден преди 134 години следосвобожденска България, разпокъсана от Берлинския договор, прави една от най-смелите си крачки към пълната свобода. Обявено е съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Празненства днес има в цялата страна. По традиция кулминацията е в Пловдив - градът, където е обявено събитието, преначертало картата на цяла Европа.

Наследниците на храбрите българи от 1885 г. разкриха защо участват във възстановката на събитията.

"В тази възстановка ме накара до участвам любовта към България. За коя поредна година? Аз участвам за трета година. Какво е усещането? Трябва да го изживеете, няма как да го обясня с думи", сподели един от тях пред камерата на Bulgaria ON AIR.

В центъра на празненствата днес под тепетата е и традиционният маратон. В Пловдив финишираха бегачите, тръгнали от град Съединение тази сутрин.

Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица", където молебен отслужи  пловдивският митрополит Николай. На тържествата присъстваха кметът на града Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общински Съвет Савина Петкова, командирът на 68 бригада "Специални сили" бр.ген. Явор Матеев, много политици, общественици и интелектуалци и обикновени граждани.

Съвременното българско общество е изпаднало в състояние на омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Срещу отровата, разяждаща обществения организъм лечението е противоотрова. А противоотровата на омразата е любов, на безпаметността е памет, на страха - смелост, а на егоизма е човеколюбие. Това каза в словото си пловдивският митрополит Николай. Той добави, че по-добро и по-ефикасно лечение на обществените болести от вярата, надеждата и любовта няма.

Днес отправяме молитва да пребъде нашето скъпо отечество в мир, благоденствие, независимост и единство. На разединението на съвременното общество да противопоставим христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност. Нашият народ винаги е бил въоръжен с най-силните оръжия срещу злото - вярата в Бога и любовта към отечеството, посочи владиката.

След службата тържествен камбанен звън огласи центъра на града, съобщи БТА.

След това официалните лица се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов, до Римския стадион, единственият загинал при осъществяването на акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В рамките на честванията вечерта в центъра на града членовете на комитет "Родолюбие" ще направят възстановка на част от събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на тържествата е зарята-проверка пред паметника на едноименния площад, на която ще присъства президентът Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase