Снимка: Reuters
fallback

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голямо неравенство в доходите, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2017 г. 20% от населението с най-високи доходи са получили 8,2 пъти повече от 20% от населението с най-ниски доходи, показват данните. През 2018 г. разликата намалява до 7,66 пъти, като страната ни остава първа по този показател. През 2017 г. средното за ЕС съотношение е 5,2. В Чехия и Словения е отчетена най-малка разлика – по 3,4 пъти. Следва Финландия – 3,5 пъти, Словакия – също 3,5 пъти, и Белгия – 3,8 пъти.
Oще по темата


Председателят на синдикалната организация КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза в студиото на "Денят ON AIR", че българите сме с най-ниските доходи, защото това е политическа грешка от 90-те години, когато страната ни се рекламираше пред инвеститори с това, че тук за малко пари могат да се намерят добри специалисти.

"Ние така я подкарахме. Тази парадигма продължи да властва, беше оръжие на редица политици. Хубаво е да припомним, че дори в социализма българите имаха най-ниски доходи в социалистическия лагер. Още тогава сме имали пропуснати неща", обясни Манолов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няма как да имаш добри работници с ниски заплати у нас, при положение, че вече сме в отворен пазар на труда и много качествени и подготвени хора могат да отидат на различни места, за да видят как се заплаща техният труд там.

Димитър Манолов беше категоричен още, че не трябва толкова много да възхваляваме западните общества, защото има неща и у нас, които са по-добри от тези в Западна Европа.

"Пазарът на труда ни от правна гледна точка е много по-подреден от тези в Западна Европа", даде пример той.

Манолов коментира още, че изоставането ни в заплатите е най-вече заради пропуснатото време и липсата на интегрална политика, която се прави на парче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

гост

преди 4 години

Съдизъм!!! Племето не се грижи за болни, слаби и бедни. Скоро ще изчезне...

64

Марко

преди 4 години

1968 г баща ми ме заведе на екскурзия в ГДР , в Чехословакия объркахме пътя и се озовахме на границата с Австрия , докато се усетихме и бяхме на австрийския пункт и досега съжалявам ,че не го преминахме , да се чуди човек как ни пропуснаха , ама на то късмета един път идва .

63

Анонимен

преди 4 години

Има статистики, които показват, че България е много по-назад от останалите соц.държави веднага след Втората световна война, но през 80-те години сме почти равни с изключение на ГДР, които винаги са си били много по-напред. След 1989 година от почти равни, България изостава много от останалите бивши соц.държави.

fallback