Снимка: архив, Reuters
fallback

Повече от половината от парите за здравеопазване в България излизат от джоба на пациентите. Някои от тях са регламентирани, но голяма част от тях не са. Това заяви директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев пред Нова тв, след като проверка на прокуратурата констатира хиляди нарушения в болници в страната, а глобите са над 500 хил. лева.

Oще по темата

"Много е хубаво, че прокуратурата е започнала проверка в тази посока. НЗОК трябва да има контрол, но тя не може да направи предварителен контрол за тези плащания.

Проф. Начев добави, че липсва контрол и препоръча на прокуратурата да провери плащанията от страна на болници за привличане на пациенти, което също не е регламентирано и е противозаконно.

"Също трябва да се проверят и документите за невярно съдържание, каквото е отчитането на болниците към Касата на пациенти, на които не е извършена услуга, но такава е отчетена", добави той.

Според проф. Начев, ако има електронна здравна карта, измамите с плащанията ще намалеят драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Затова една стотинка не внасям. Бачкам на черно и само контрабанда!!!

11

Ели

преди 4 години

И аз имам същият въпрос??? Хем те тровят за много пари, хем плащаш луди пари! Много важно, че си внасяш осигуровките..

10

Янко

преди 4 години

Аз имам друг въпрос; защо трябва да се осигурявам за здраве след като при заболяване не искам да бъда лекуван с химия? А за всяко друго лечение трябва да си плащам кеш!

fallback