Снимка: Pixabay

В петък баща и син се удавиха на неохраняем плаж край Синеморец. Друго дете и още един мъж са били спасени по чудо от опасно мъртво вълнение, образувало се на плаж, където морето е вземало жертви и преди – "Липите”.

Още по темата

Един от спасителите Стефан Масленков, който дошъл от съседен плаж и опитал да помогне на жертвите каза пред Нова тв, че силните вълни на мястото правят морското дъно неравно.

Според него туристите предпочитат "Липите”, защото е уединен и не е застроен, но в същото време плажът е един от най-опасните, защото има много дънни ями.

Това, че е неохраняем, не притеснявало плажуващите.

Масленков е категоричен, че за безопасността на плажуващите е добре те да посещават охраняеми плажове и да се съобразяват с флаговата сигнализация.

"На такива плажове с неравно дъно хората са привлечени от местата, които са привидно тихи. Но точно там морето дърпа най- силно. Трябва да се избягват и зоните около скали, защото там почти винаги има мъртво вълнение”, каза още спасителят.

Кметът на Синеморец Костадин Диков обясни, че до плажа "Липите“ няма път и заради това не е охраняем.

Началникът на РПУ Царево Красимир Корков призна, че повече от 60 на сто от удавянията това лято са станали на неохраняеми зони

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase