Кадър: Bulgaria ON AIR

Софийски планински клуб организира почистване на Витоша. Инициативата има за цел да ни подтикне да се полюбуваме на планината, почиствайки я заедно от боклука.

На 1 септември от 10:00 ч. започва събирането на отпадъците. Наградата за една торба смет е 1 килограм сливи. За пръв път тази година ще има пункт и на Седемте рилски езера, където традиционно непрекъснато има стотици туристи. Организаторите откриват пункт за боклук и на Копитото.

"Уикендът времето ще бъде хубаво. Положително сме заредени към тази идея, трябва да се научим, че не трябва да цапаме. Важно е да насочим към децата това, че да цапаш не е хубаво. Трябва да се научим да бъдем по-чисти, за да може и бъдещето ни да бъде по-чисто", сподели Катя Михайлова, която е един от организаторите на ''Сливи за смет''.

Доброволците са събрали около 300 кг боклук миналата година, а предходните 2 години - съответно 150 и 100 кг.

"Идеята е чрез тази позната приказка да накараме децата да мислят в тази посока, като им покажем, че това не е правилно. Да провокираме у тях критично мислене. Планината не може да се самопочисти. Идеята е идващото поколение да има нетърпимост към това нещо", каза пред Bulgaria ON AIR друг от организаторите на ''Сливи за смет'' - Михаил Михайлов.

Тази година боклукът ще се разделя според видовете, за да може да бъде рециклиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase