Общ преглед
15 процентен спад на руски туристи бе отчетен през тази година по нашето Черноморие, статистиката обаче не говори за една друга част от почиващи у нас – тези на образователните форуми – летни лагери, целящи популяризирането на активния начин на живот и подобряването на грамотността сред руснаците и рускоезичното население, основно млади хора от 19 до 30-годишна възраст.
Още по темата

Тази година успяхме да попаднем на един такъв Форум – фестивал, както са решили да го нарекат организаторите от Ямало - Ненецкия автономен окръг в Русия. Името на фестивала е „Мы за мир во всем мире“ - „Ние сме за мир по целия свят“ и се провежда за 11 път на българското Черноморие. За домакин на събитието е избран малкият български курорт Китен, основно изискване за всеки един такъв форум е да има добра спортна база и близък достъп до плажовете на Черноморието ни.

Заявките за участие са били над 800, включващи желаещи от Русия и руската диаспора по света. Местата са ограничени до 205, финалистите са избрани след конкурсен подбор. Изискването – да сте активен млад човек, който би могъл да използва форума като място за оформяне на нови идеи в бъдещите си планове за подобряването на средата, в която живее.

Интересен момент при провеждането на подобен летен лагер е включването на руската диаспора в него. 50 участника от 21 държави също успяха да почувстват атмосферата на събитието. Българските съотечественици – деца от смесени бракове и потомци на различни руски емиграционни вълни, имат изключително топли отношения с далечния арктически Ямало – Ненецки автономен окръг.

След като попадне на българска земя, всеки един участник получава подробна програма на събитието, в която е описана всяка една лекция, образователна и спортна активност, в която може да се вземе участие. Тази година се навършват 150 години от изобретяването на Менделеевата таблица и по тази причина на химията бе отделено специално място. Всички участници бяха разделени на групи (10 на брой), които трябваше да печелят точки, запълващи епруветки – победителите са най-активните, събрали най-много от тези точки.

Руска история, култура, музика и театър, много нови знания за България и нейните културни богатства – бе проведена екскурзия до древния град Созопол, личностно усъвършенстване, повдигането на бизнес имиджа и използването на социалните мрежи за собствен бранд, семейно планиране и подобряване на отношенията в най-близката ни среда и много други социални и образователни площадки имаха на разположение участниците на „Мы за мир во всем мире“.

В шестте дни на провеждане на лагера взеха участие и журналист от руския канал RT, актрисата Елена Захарова, комендианти, музиканти и много други експерти от Русия, които споделиха опита си с участниците.

Едно от най-големите богатства на подобен род лагери е запознаването с нови хора, създаването на приятелства и дружба с хора от различни градове и държави. Всеки един участник си тръгва с най-разнообранзи впечатления, но винаги променен и зареден с нови идеи за подобряването на собственото си бъдеще.

Какво може да научи България от подобен вид лагери? Много, консилидация на диаспората, подобряването на имиджа на държавата и популяризиране на българския език сред българите по света. Определено подобен вид Форум - фестивали биха могли да бъдат осъществени и от наша бъдеща комисия за работа с младежите в България и чужбина. Въпросът е готови ли сме за експанзия на културните ни и образователни богатства по света, граденето на лоби винаги е помагало на всяка една страна в шарения свят, в който живеем.

Любовта към родината остава движеща сила за всеки един човек, който по една или друга причина е попаднал извън пределите й. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар