Снимка: архив "Булфото"
fallback

Разкрити са повече от 60 гроба при проучването на втория средновековен некропол в Перперикон. Това каза археологът проф. Николай Овчаров пред Агенция "Фокус".

Oще по темата

Монета от пика на кризата на Византия открита на Перперикон

"В гробовете и около тях се намериха десетки интересни паметници, бронзови кръстове, бронзови реликварий, както и накити на някои от погребаните", добави археологът.

"Много интересен е един гроб, чието проучване все още продължава. Гробът е положен върху голям по-ранен питос от ранно християнската епоха. Очевидно става дума за някакъв обичай, който на този етап не е ясно, какво точно представлява. Това предстои да бъде проучено", обясни още проф. Овчаров.

По думите му проучването на некропола ще продължи и през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 4 години

Днешната история е един бизнес базиран на спекула. Цялата история на света, на всяко едно племе, се е пазила в Александрийската библиотека, тя е била масив времева капсула. Но знаете кои я запалват за да манипулират историята. Каквото имат значимо са го събрали под Ватикана. Така че наще да си копат, щом вадят пари.

9

Анонимен

преди 4 години

Тоя ГЕРБерастки лъжец, мошеник и псевдопрофесор лъже повече и от покойния Шибидар.

8

Стратег

преди 4 години

До кжЩом е тарикат и мошеник, не става за учен. Околността не е Перперек. ако ен си намерил артефактите на Перперек, а си ги приписал, ти подменяш историята не само на това място, но и на местата, откъдето са ги изкопали, р.езаните калашници от околните села! Слава на Тангра! Един ден, ще ви избием всичките!

fallback