Снимка: БулФото/ Архив

Коланите, по изследване на ЕК, могат да спасят 10 000 човешки живота годишно. Това каза пред БНТ директорът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" комисар Бойко Рановски.

През септември миналата година парламентът прие въвеждането на задължителни колани в автобусите у нас. Повод за спешната поправка стана тежката катастрофа край Своге, при която 20 души загубиха живота си. Решението влезе в сила през юни тази година. Доколко обаче се спазва?

Още по темата

"В края на юни влезе изискването всички автобуси да бъдат оборудвани с колани. За съжаление не във всички автобуси има колани", обясни Рановски.

По думите му, в страната в момента има около 20 000 автобуса, от тях около 13 000 са включени в лицензи и с тях се извършва обществен превоз.

Проверки са колани обаче се правят само при задължителния годишен технически преглед. Въпреки това, ако автобусът няма колан пак може да премине прегледа, стига това да не е отбелязано в протокола.

В студиото беше и Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, която обясни, че методиката по поставянето на коланите не е ясна и това създава проблеми.

"Ние сме единствената държава в ЕС, която реши старите автобуси да бъдат оборудвани с колани, след като ги нямат фабрично. А наредбата за реда на изпълнение на закона излезе 12 дни след влизането в сила на закона", посочи Милтенова.

Тя попита и как властите ще контролират влизащи в страната чужди автобуси, ако те нямат колани. Тя добави, че според закона за автобусите клас "А2" за градския транспорт също трябва да имат колани.

Комисар Рановски не отговори на поставените въпроси, но изтъкна, че за превози до 30 км не трябвало да се слагат колани.

Той каза, че единствният начин, по който шофьорът може да контролира поставянето на коланите от пътниците е като не потегля, докато не го направят всички. Какво става обаче, ако някой го свали по време на движение, Рановски не коментира.

Според новата наредба глобата за пътник, непоставил своя колан, е 50 лв. 500 лв. глоба пък ще отнесе шофьорът, а фирмата-превозвач - 3 000 лв.

До момента има четирима глобени шофьори и една фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase