Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Около 30 души протестираха пред Делфинариума във Варна. Искането им е той да бъде затворен, а една от причините за това е смъртният случай на бебе делфинче, станал по време на представление.

Протестът на природозащитниците премина спокойно и без сблъсъци с органите на реда, предаде Bulgaria ON AIR.

От делфинариума не коментираха пред камера, но публикуваха писмена позиция.

Според тях "Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда".

В позицията е посочено още, че това е резултат от постоянните персонални грижи за тях.

"Само за първите 7 месеца на годината по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини заради заплитане в рибарски мрежи и замърсявания", пише още в нея.

Според еко инспекцията във Варна дейността на делфинариума не противоречи на действащото екологично законодателство. Държавата няма механизъм, с който да затвори обекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Робчо

преди 4 години

В делфинариума мястото за делфините не е широко, но тук явно става въпрос за компроментиране на печеливш бизнес. Защо не протестират пред зоопарка - там горките животни /особено едрите хищници/ вегитират на по половин педя пространство...

42

стефан иванов

преди 4 години

Професия "протестиращ"- готено!Само че, защо не протестираха срещу простотиата на комунистите със Истанбулската конвенция?Или лощо е да затвориш делфини, на да пребияш децата си и жена си - може!!!Тези *** изпълзяват , когато подушат пари!

41

Анонимен

преди 4 години

Да, делфинариумът трябва да бъде затворен за извършване на основна проверка. Лично на мен никакво удоволствие не би ми доставило да отида там дни след смъртта на деветдневно делфинче. Това са много интелигентни животни, на които им трябва време да преодолеят потреса от смъртта на бебето, а не да бъдат юркани да скачат и играят за забава на хората. Представете си, че във вашето семейство е починало новородено дете, а вие сте заставяни да развличате смеещи се летовници. Що за издевателство!

fallback