Снимка: БулФото

Фирмата, която е струпала отпадъците под 62-ия километър на магистрала "Струма" край Дупница, които се подпалиха и повредиха пътното съоръжение, е в процедура по отнемане на лиценза, съобщават за "24 часа" от Министерството на околната среда и водите.

Оказва се, че "Феникс Дупница" дори не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци в този район, в други два - съвсем различни.

При проверка на терена на 23 май 2019 г. експертите от РИОСВ са установили незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на автомагистрала “Струма”, поради което е издаден констативен протокол и предписание те да бъдат преместени и почистени до 31 юли 2019 г.

Фирмата обаче не изпълнила предпосанието и са й съставени още два акта - за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците.

Заради нарушенията обаче "Феникс Дупница" ще се раздели и с разрешението си да складира боклуци в другите два района - РИОСВ Перник ще премине към процедура по отнемане на разрешението на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

"Засега в правомощията на РИОСВ Перник е само да издаде предписание за отстраняване на отпадъците към собствениците на терените. Това са община Дупница и АПИ и тези предписания вече са издадени", казват пред изданието от МОСВ.

Те трябва да отстранят намиращите се в тяхната собственост отпадъци. За АПИ срокът е до 2 септември 2019 г., а за общината - до 19 септември 2019 г. Самата конструкция е сериозно увредена от пожара, но резултатите от експертизата ще бъдат обявени в петък.

"Направени са тестове за устойчивост на носещите конструкции, за изместване на лагери и греди. В края на седмицата те ще бъдат обобщени и тогава ще знаем дали може от идната седмица примерно да пуснем движението само в по една лента в една посока", казва професор Олег Асенов - член на управителния съвет на пътната агенция.

Според него имало индикации, че носещата конструкция на северното платно е по-увредена и вероятно там пускането на движението ще се забави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase