Снимка: Pixabay
fallback

Три години близо 40 питбула, тренирани за кучешки боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив.

Животните бяха настанени там след като полицията залови собствениците им, които вече са с условни присъди и глоби.

Последната съдебна инстанция обаче реши конфискуваните кучета да бъдат предадени на Агенцията за безопасност на храните, съобщава БНТ.

Оказва се обаче, че тя няма правомощията да осъществява такава дейност.

Предложението на Областната дирекция за безопасност на храните е кучетата да бъдат оставени, както и досега на грижите на общината.

Камен Янков, директор БАБХ-Пловдив обясни, че Агенцията по закон няма право на такава дейност, защото тя е стопанска.

"Ние нямаме право като организация, като държавна структура да имаме животновъден обект“, каза той и призна,че БАБХ няма и бюджет за изхранването на кучетата.

Георги Божев, директор Зооветеринарен комплекс-Пловдив съобщи, че продължават усилията да се намерят стопани на кучетата.

"Животните ще бъдат отглеждани в Зооветеринарния комплекс докато бъде намерено решение", увери той.
Разходът за отглеждане на едно животно е 6 лева дневно.

"Принципно е възможно кучетата да бъдат осиновени, но трябва да се има предвид, че питбулите са мускулести и енергични и изискват силна ръка. Няма проблем да бъдат осиновени, но трябва да са с намордник, защото не могат да се отучат да хапят", каза д-р Веселин Бекирски, управител на общинския приют.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 години

Питбулите не са машина за убиване, а порода със своя специфика. Те са родени за пазачи и са прекрасни кучета, но само ако попаднат в ръцете на спокойни и отговорни хора, които емат познание за тях. За съжаление попадат на агресивни, комплексирани и прости безхаберници, които са виновни за лошата им слава. Кучето трябва да чувства твърдата ръка, но и обичта. Това се отнася за всяка порода, но особено много за питове, роти и др.

19

Чавдар Михов

преди 4 години

За пръв път чувам за такава порода "пУтбул", ама явно съм изостанал.

18

WTF

преди 4 години

Тези кучета са обучавани от същите тЪпири като коментиращите по-долу да хапят и да се бият. Поредната тенденциозна и популистка статия за безмозъчни същества. По 6 лв. издръжка на ден, не можели да се оттучат да хапят и други подобни тъпизми, написани от хора, които нито разбират, нито имат някакво желание да разберат, защото някъде отгоре някой им дирижира какво да пишат и да изфабрикуват като истина. Като чета подобни *** и после коментарите отдолу наистина ме е срам, че съм българин.

fallback