Снимка: Pixabay

Вчера един мъж получи своята доза популярност, след като стана ясно, че е сложил банските да поплува в едно от Седемте рилски езера - "Окото". Без страх, че е забранено и го грози глоба. Институциите пък не били получили сигнал и нямало как да го санкционират.

Все още не е ясно дали става въпрос за наш или чуждестранен турист, както и кога точно мъжът е навлязъл в едно от най-красивите езера.

Още по темата
От началото на годината има три сигнала в дирекцията на парка към екоминистерството - за риболов, каране на моторни шейни и бракониерство.

"Човекът, който е изпратил сигнала до медиите, не се е свързал с нас. Поради тази причина ние нямаме нищо, върху което да работим, за да установим кой е нарушителят и той да бъде глобен. Смятам, че това не е коректно, тъй като и на сайта, и на табелите в района има телефони за връзка с НП Рила. Хората, които подават сигнали, се свързват своевременно с нас, за да можем ние да организираме акция и да заловим нарушителите. И към момента в района има дежурни 4-ма служители и един, който е паркова охрана в района", коментира вчера директорът на НП Рила Красимир Андонов.

Последният случай в парка бил с един от системните нарушители, който се спречкал с парковата охрана в опит да навлезе с джипа си в района, за да закара туристи до хижа "Рилски езера".

"Този човек преди време дори удари наш служител. Има съставени и редица наказателни постановления, които той не си е платил, тъй като няма нищо на негово име и реално няма какво да му се отнеме. Този човек е изключително проблемен", обяви още Андонов.

Той посочи, че санкциите за нарушаване на правилата за влизане в езерата са от 500 до 5000 лв. за физически лица. Предвидените глоби за фирми пък са от 1000 до 10 000 лв.

Екипът на световноизвестния водещ Беър Грилс вече е изплатил наложените им санкции, които бяха за близо 13 хил. лв.

Денонощни дежурства започнаха доброволци към Планинската спасителна служба в Дупница на Седемте рилски езера. От вчера в най-посещавания планински район на България има по двама от доброволците, като това ще продължи и следващия месец. С наближаване дните за последователите на Петър Дънов броят на посещаващите Седемте езера расте и всекидневно там се качват по над 1500 човека, а в уикендите и над 2000 туристи. Съборът на Бялото братство е след по-малко от 20 дни, но най-нетърпеливите последователи на Дънов са вече в лагерна обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase