Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Комари разнасят вирусен менингит у нас. С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната. Държата отпусна допълнителни 2 млн. лева за справяне с комарите.

Заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата, коментира проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница за случаи на западнонилска треска у нас.

Инфекцията се предава чрез комарите, а при усложнените форми на заболяването се стига до хоспитализация. Усложненията са едва около 1%, уточни проф. д-р Червенякова.

Голяма част от случаите заболяването преминава леко - с температура, втрисане и общо неразположение. Обичайно преминава след 2-3 дни.

"При тези валежи е много трудна борбата с комарите. След всеки валеж трябва да бъде пръскано. Не бива да мислим, че всички комари са заразени с вируса. Индивидуалната защита е наличието на репеленти, другото е в обсега на държавата", коментира още проф. д-р Татяна Червенякова прид Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

хах

преди 4 години

Стига с тая промяна в климата.В държавното няма човек който да е наясно с обстановката, няма програми за превенция, няма програми за следене на заболяванията. Здравеопазването ни също е "измислено". Учудващо е колко добро е сегашното положение имайки предвид фактите.

9

Кирова

преди 4 години

Елате в Силистра да видите какво чудо е! 21 век да не можеш да излезеш вечер заради комари !!??

8

Анонимен

преди 4 години

Пари за комарите всяка година няма ,защото те трябва да се пръскат точно в определено време ,но Борисов се изтъпанчи и каза :давам пари да се пръска по Дунава ,само че беше късно ,твърде късно. Това правителство не направи нищо добро за Северна България ,там народ не остана ,всичко читаво бяга от глада ,от липса на работа ! Комарите и чумата съвсем ги затри нашите братя българи от севера защото вярвахме като слепи че страната ни е стабилна....

fallback