Снимка: архив, БулФото

Управителят на екарисажа в Шумен Мирослав Александров смята, че обслужването на икономически интереси е довело до принудителното затваряне на съоръжението.

Още по темата
След година и половина престой от вчера екарисажът е отворен и има готовност да работи.

Европейските регламенти определят изгарянето на животински трупове в мобилни инсинератори като най-ефективен метод за борба с епидемии. На второ място са екарисажите и едва на трето - загробването, каза Александров пред БНР.

Екарисажът в Шумен, който е най-големият у нас, е запазил капацитета си и очаква държавата да му възложи ангажимент по изгарянето на животински трупове, каза още той, но припомни, че за предишни години БАБХ все още му дължи 8 млн. лева.

Междувременно днес Агенцията по храните започва проверки в населените места в Северна България, които попадат в 20-километровата зона около индустриалните свинекомплекси. Вчера изтече срокът, в който стопаните можеха доброволно да умъртвят домашните си прасета.

За Южна България срокът е утре. Кметовете в Пазарджишко обаче вече излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase