Снимка: pixabay.com
fallback

Има съмнение за наличие на африканска чума при две диви прасета в Пловдивско, съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на храните в Пловдив д-р Камен Янков след заседанието на Областната епизоотична комисия.

Oще по темата

Той разясни, че в ловно стопанство при отстрел на диви прасета, в две от тях е установено наличие на заболяването в частна лаборатория.

"Пробите са изпратени в София, като все още не е доказано от референтна лаборатория. Затова говорим за съмнения за заболяването, тъй като все още не е доказано“, каза Янков и подчерта, че на място са взети всички необходими мерки. Ако се докаже заболяването, предстои унищожаването на свинете в 3-километрова зона, посочи Янков, цитиран от "Фокус".

Той каза още, че е проведена среща с кметове на населени места от областта, за да имат информация всички по веригата какво трябва да правят.

Протича активна разяснителна кампания. Срещаме трудности с комуникацията с кметовете на малките селища. Разбирам, че обстановката е предизборна, но така или иначе мерките трябва да се изпълняват, каза д-р Камен Янков.

Председателят на Областната епизоотична комисия Димитър Керин добави, че за Пловдивска област е взето решение за определяне на 20-километрова санитарна зона около всички индустриални ферми. В тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

"Преустановяването на отглеждането трябва да стане до 2 август. Кметовете трябва да определят места за загробване на животните, както и да проведат разяснителна кампания сред населението“, каза Керин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 4 години

Аз не разбирам едно нещо-при чума не би ли трябвало да има масова мор на прасетата в кочините ? Не съм видял нито един репортаж който да показва протестиращи стопани,чиито прасета са умрели от зараза ! Няма никакви трупове,прасетата са живи !Каква е тази чума без МАСОВА смъртност - избирателна (само свинеферми ? ), изчаквателна (чака да заколят прасето за да се покаже в кръвните проби ? ), индивидуална (едно прасе умира, 10 не ? ) , въобще каква е тази епидемия - истнинска или предполагаема ?

34

Анонимен

преди 4 години

Започват проверки по дворовете. Ако имаш прасе ти го взимат. Много скоро ще има предсрочни избори.

33

Анонимен

преди 4 години

не е африканска-българска чума е,то в африка няма толкова чумави ,колкото тук,пределно ясно е,че външни сили желаят да унищожат нашето животновъдство.Кои са,сигурно тези дето не могат да си продадат стоката заради нас.Миналата година си освободиха арабските пазари,като унищожиха овцевъдството и козите,тази година освобождават вътрешния ни пазар за тяхната продукция.Просто трябва да се види,кой спечели от двете години геноцид на животни.

fallback