Снимка: pixabay.com

Има съмнение за наличие на африканска чума при две диви прасета в Пловдивско, съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на храните в Пловдив д-р Камен Янков след заседанието на Областната епизоотична комисия.

Още по темата

Той разясни, че в ловно стопанство при отстрел на диви прасета, в две от тях е установено наличие на заболяването в частна лаборатория.

"Пробите са изпратени в София, като все още не е доказано от референтна лаборатория. Затова говорим за съмнения за заболяването, тъй като все още не е доказано“, каза Янков и подчерта, че на място са взети всички необходими мерки. Ако се докаже заболяването, предстои унищожаването на свинете в 3-километрова зона, посочи Янков, цитиран от "Фокус".

Той каза още, че е проведена среща с кметове на населени места от областта, за да имат информация всички по веригата какво трябва да правят.

Протича активна разяснителна кампания. Срещаме трудности с комуникацията с кметовете на малките селища. Разбирам, че обстановката е предизборна, но така или иначе мерките трябва да се изпълняват, каза д-р Камен Янков.

Председателят на Областната епизоотична комисия Димитър Керин добави, че за Пловдивска област е взето решение за определяне на 20-километрова санитарна зона около всички индустриални ферми. В тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

"Преустановяването на отглеждането трябва да стане до 2 август. Кметовете трябва да определят места за загробване на животните, както и да проведат разяснителна кампания сред населението“, каза Керин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase