Снимка: БТА
fallback

20-километрова санитарна зона се определя за всички свинекомплекси в България. Мярката бе обявена от земеделския министър Десислава Танева след заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството.

У нас има регистрирани 65 свинекомплекса, в три от тях е била установена африканска чума по свинете.

В тези санитарни зони не трябва да има т. нар. "заден двор". В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине, без да са предприети нужните мерки за биосигурност, каза Танева.

Oще по темата
В ромската махала във Видин е регистрирана положителна проба на африканска чума от умряла домашна свиня.

Другото решение, което е било взето днес, е кланиците в България да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и на военна полиция в останалото време. Това се прави с цел да не се допусне клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност, уточни министърът.

Танева посочи, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине.

До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20 са случаите на заразена дива свиня, посочи Десислава Танева.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че държавата е взела всички нужни мерки за ограничаване на заразата. Той призова гражданите да съдействат на властите. 

Дончев добави, че има проблеми с адекватното съдействие и съпричастност от страна на гражданите и кметове на населени места. Вицепремиерът отбеляза, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка.

"Съхраняването във фризера може само да замрази проблема. Даже може да го замрази с месеци", предупреди вицепремиерът. По думите му всички експерти твърдят, че единствената мярка е термичната обработка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Смятайте

преди 4 години

Колко месо заразено и замразено 8249 от внос изядохме.

95

Анонимен

преди 4 години

Щом е във фризера,значи ще го ядем!А за нас не е опасно според специалистите,какъв е проблема?

94

Анонимен

преди 4 години

Докато ние избиваме прасета, кой ни продаде заразено месо?

fallback