Снимка: НАП
fallback

След хакерската атака в НАП, данъчните уверяват, че смяна на лични карти на засегнатите не се налага. Според БСП пък би трябвало личните документи да се сменят, но за сметка на приходната агенция.

НАП пусна и така чаканото приложение за проверка, което е обработило над половин милион заявки. На този етап 75% от справките потвърждават неправомерно разкрити лични данни.

От приходната агенция препоръчват да сменим паролите на имейл адресите си, както и на персоналния идентификационен код, който използваме за електронни услуги в НАП, съобщава bTV.

Но още преди дни IT специалист открива личните си данни в изтеклите масиви. Според справката на НАТ той не е станал жертва на хакерската атака. Обяснява си разминаването с грешка в софтуера на приложението.
"Лично видях трите си имена и ЕГН-то си в данните, които изтекоха от НАП", твърди специалиста.
От приходната агенция обясняват, че в момента се сравняват близо 70 млн. индивидуални записа.

"Когато това приключи, ще знаем за кого какъв тип информация е била разпространена. Ние сме потвърдили, че ЕГН напълно съвпада. Ние нямаме сигурност, че информацията, разпространена публично, не е манипулирана", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Oще по темата

Друг проблем на приложението е, че мнозина поискали да разберат дали са изтекли данните им и опитали да проверят, все още чакат отговор. От НАП обясняват, че има случаи, в които изпращането на СМС се забавя и затова позволяват изпращане до три справки.

Според Огнян Кръстев обаче след третият път пускане на данни за справка, е останал без отговор от страна на агенцията.

Какви са конкретно данните на всеки човек, които са изтекли от приходната агенция ще е ясно до няколко седмици. След това ще е възможен и съдебен иск, обяснява адвокат Милена Гонева."Ненужното забавяне за предоставяне на конкретна информация на засегнатите увеличава смута, както и създава по-голямо поле за измами и злоупотреби", коментира тя.

От Асоциацията за небанково кредитиране успокояват, че дори и опит за получаване на бърз кредит с изтеклите данни би бил пресечен и няма риск от такива злоупотреби.

В същото време изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова още е в отпуск и се очаква да се върне на работа на 29-и юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

ip man

преди 4 години

Това приложение ви събира ip адресите и телефоните. Бай брадър иска да знае всичко. Следващия път, като пишете пофорумите, ще ви хванат по ip адрес и ще ви дойдат на гости, какъвто случай вече имаше.

90

Анонимен

преди 4 години

Да не би НАП да ми е купувал мобилен телефон или да ми е сключвал договор за телефония,че да ме задължава да им го давам за да ме оповестят,че заради тяхното бездействие са изтекли личните ми данни?Мобилният телефон да не е задължителен за българският гражданин?

89

Лудата Теменужка

преди 4 години

Докога ще им позволяваме да ни лъжат - използват и медите - BTV,Nova TV - за кабеларките не мога да твърдя това,ДОКОГА НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ ЩЕ ТЕ ЛЪЖАТ???????

fallback