Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Изключително рядка монета на цар Иван Асен II и бронзови кръстове с изображения на светци показа проф. Николай Овчаров. Това са първите уникални находки от новия археологически сезон на Перперикон, съобщава БНР.
Oще по темата

Отпуснаха 250 000 лв. за Перперикон

"Монетите на Иван-Асен II са много редки. Тази е 27-а или 28-а поред в цяла България. Наистина те са съвсем малко. Това всъщност е първото документирано монетосечене на български владетел".

Монетата и кръстовете са от X-XIII век, каза още проф. Овчаров и уточни, че 80 археолози работят в момента на Перперикон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

Мен ми стана мъчно на тоз клетник дето я е загубил на времето

8

Анонимен

преди 4 години

Броят на Иван-Асеновите монети е фалшифициран: в една Интернет стравка още преди 5-6 години четох, че такива са открити около сто броя в България но у частни лица у нас и в чужбина имало още няколкостотин. За златната му монета се шушука от нумизмати, че някакъв софиянец имал нейно фуре (средновековен "фалшификат", направен от позлатен малоценен метал). Не мога да се закълна че тези данни са верни но не мога и да ги отрека, но повече вярвам на тях.

7

Незнайко

преди 4 години

Пълни глупости. Този "професор" или не е такъв, или хвърля прах в очите на държавата и обществото. Всичко е за пари. Тези твърдения просто са изсмукани от някъде. Разчита се че хората не разбират. Именно затова преследват толкова стръвно колекционерите. Целта е да няма хора които имат представа. Тогава могат да си дрънкат глупости и хората да падат възнак. И каква е ползата за обществото? Абсолютно никаква.

fallback