Снимка: Pixabay
fallback

Край Враца се провежда уникална операция за извозване на опасен химикал от територията на бившия торов завод "Химко". Близо 20 години 110 тона серовъглерод отлежават в специални басейни и създават риск от експлозия или обгазяване на Враца, съобщава БТА.

Изпълнението на планираните дейности по изпразване на потенциално опасните контейнери със серовъглерод и извозването на химическия продукт извън града и страната започна в понеделник и се очаква да продължи пет дни.

Периметърът на зоната за сигурност при извършването планираните дейности е 400 метра, каза кметът на Враца Калин Каменов. Той е в границите на оградената територия на бившия торов завод.

В тази зона е забранена употребата на всички електронни устройства. В нея работи малък екип на фирмата, натоварена с работата по претоварване на серовъглерода в автоцистерните, както и чуждестранен експерт-наблюдател. На мястото се намират и противопожарен автомобил и специализиран автомобил за химическа защита.

Работата на предприятията в съседство с площадката на бившия завод "Химко" не е прекъсвана и няма основание да бъде спирана, каза кметът Калин Каменов. Не се предвижда и евакуация на хората от съседните жилищни квартали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Инж. Химик

преди 4 години

Какво извозват, че не разбрах? :)

1

Гост

преди 4 години

Уникална, уникална, колко да е уникална! Щом преди 30 години са го транспортирали и сега пак го транспортират.?

fallback