Снимка: архив, Булфото

Пловдив може да остане без градски транспорт заради натрупани дългове към доставчиците на гориво, алармираха трите фирми, които обслужват 29-те линии на обществените автобуси в града.

Превозвачите обявиха, че работят на загуба, заради което поискаха увеличаване на общинската субсидия.

Много от доставчиците на навта вече отказват да зареждат фирмите. Около 1 млн. лева са средно натрупаните задължениа на всеки един от пловдивските превозвачи.

Между 100 и 150 хил. лв. са загубите на трите транспортни фирми от обществения транспорт.

„Това са разходи за лизингите, които плащаме, разходи за горива, разходи за увеличени работни заплати. Разсрочили сме всякакви плащания по отношение на горива и други, но в един момент системата няма да издържи и тя просто ще рухне“, заяви собственика на една от транспортните фирми Веселин Дошков пред БНТ.

За да не се стига до колапс, превозвачите настояват за спешна среща с общината, за да се изготвят нови разчети за финансовото състояние на градския транспорт и да бъде увеличено дофинансирането.

„Това, което се докомпенсира от общината, е крайно недостатъчно“, коментира собственик на друга от транспортните фирми Димитър Чолаков.

От пресцентъра на общинската администрация заявиха, че за тази година субсидията към фирмите е увеличена с 1 млн. лв., което прави годишното финансиране 7 млн. лв. Категорични са, че диалогът с превозвачите никога не е спирал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase