Архив: Булфото

170 кг заразено с африканска чума месо са хванати вчера в опит да бъдат пренесени от новите шест огнища, установени от властите, съобщи пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

"Все още нямаме дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки. В тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата”, коментира Танева и даде пример, че дори влизане в местата с чума вече пренася заразата.

"Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава”, каза още земеделският министър.

Тя заяви, че все още не може да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни, защото към момента заразата представлява потенциален риск. Овладяването на този риск зависи от всички нас – от държавата, местната власт и обществената отговорност на всяко едно лице, което живее в тези райони”, на мнение е Танева.

Министърът призна, че всички свине тип "заден двор" нямат мерки за биосигурност, не са регистрирани в системата на БАБХ.

Държавен фонд "Земеделие" е гласувал бюджет по отношение на обезщетенията. Тепърва предстои да се уточни как ще бъде разпределен.


 

Коментари Напиши коментар

13

Наблюдател

преди 5 дни

От Африка основно гадости идват.

12

Анонимен

преди 5 дни

До бледоликия 11
Е Бойко е малко по кафяв но БКП гените не се губят! Прав си!

11

бледоликия

преди 5 дни

до анонимен 10
Пич и двамата са такива. Не го ли разбрахте вече?!,!•°●■¿¿¿