Снимка: pixabay

2 млн. лв. отпуска Министерският съвет за пръскане срещу комарите в общините по Дунав.

Искането е на кметовете на населените места, а предложението на вицепремиера Томислав Дончев, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в МС.

Още по темата
Свръхпопулация на насекомите тази година тормози жителите на населените места по реката имаше дори идеи за протести.

По време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов е поискал министърът на земеделието заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно, като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане.

"Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат", се обърнал премиеът към министър Танева, според стенограмата.

Премиерът е обърнал специално внимание, че е важно да бъдат предупредени пчеларите и животновъдите. "Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха", добавил Борисов.

Пръскането ще бъде извършено от БАБХ. Танева изтъкна, че подобно е правено през 2015 г. и е дало добър резултат.

За целта се правела и спешна организация, като до края на деня директорите на областните дирекции на БАБХ следва да информират за териториите, които трябва да бъдат третирани. След като мине процедурата по възлагане, ще се направи и организация за времето, в което самолетното пръскане ще се осъществи, с цел опазване на пчелите, информира Танева.

Очакванията са до няколко дни то да започне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase