Снимка: Булфото, архив
fallback

Летният туристически сезон у нас започва с някои доста лоши резултати, сред които личи 15% отлив на летуващи в немалка част от курортите ни спрямо миналата година. Този проблем се дължи на факта, че туризмът ни е пуснат на автопилот от доста дълго време насам, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други имаме увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, СПА и уeлнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот“, коментира Занков.

Качеството и цените на продукта, които хората получават, трябва да са съизмерими. На остров Миконос се срещат плажове с 50 евро такса, но туристите получават съответните условия от концесионерите на въпросната ивица, допълва експертът.

Съседна Турция от друга страна овладя проблемите си с атентатите и с оглед евтината лира създава отлични предпоставки за силен сезон. За България страната се рекламира като най-добрата ол инклузив дестинация и това е видно, че работи.

Цялото интервю с Константин Занков може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

Истината е че

преди 4 години

Българското Черноморие ,никог не е разчитало на БГ туристи През соца ходеха по квартири и почивни станции А сега ходят по каменистите Гръцки курорти.Приходите за страната идват главно от Европа и Русия миналата година повече от 5 милиона туристи и около 7 милиарда лева.Като гледам пристигащите туристи на двете ни летища всеки ден И тази година няма да е по различно.Въпреки поръчковите статии на конкурентите ни.

227

Анонимен

преди 4 години

Povetseto ot bylgari "tyristi" samo pvaviat mrasotia,iadat ot byrkanite i xartat mnogo malko pari...za nisto ne stavat i izgonixa i zapadnite tyristi ot severna gertsia- makedonia....

226

Жан Габен

преди 4 години

Една от основните теми през последните години са цените на плажните услуги, както и завърщането на известните конкурентни дестинации-Турция, Тунис и Египет. Нашето М-во на туризма вероятно няма стратегия да разшири сезона от края на април до края на октомври. В момента в Германия и Австрия се предлагат едноседмични паушални пътувания до турските курорти през октомври само за 350 евро в хотел 4*- олинклузив

fallback