Снимка: архив Bulphoto

Комисията за защита на конкуренцията започна разследване за картел от фирми, участвали в Националната програма за саниране. Поводът е подаден сигнал от кмета на Търговище, заяви директорът на дирекция "Антитръст и концентрации" към КЗК Ирина Тагаринска.

Тя обясни, че в комисията има доказателства, че схемата е действала на територията на общините Търговище, Пловдив и Гоце Делчев.

"След проверка на място в три офиса на фирми от тръжната процедура установихме още фирми, които правят обследвания. Дружествата имат право да възразят и да бъдат изслушани в открито заседание на комисията", посочи Тагаринска пред bTV.

Още по темата

Кметът на Търговище Дарин Димитров обясни, че при него информацията за картела достигнала около месец след като станал кмет на общината.

"При мен пристигна експертът, който отговаря за санирането. Каза, че е получил имейл на неговата поща от неизвестен изпращач, в който има данни за споразумение между фирмите, извършили паспортизацията и енергийното обследване на тези сгради", посочи Димитров.

В Търговище санираните блокове са 50 и има заявки за още. Димитров посочи, че изпълнението на санирането било добро.

Схемата със санирането действала на територията на три общини - Пловдив, Търговище и Гоце Делчев.

33 от фирмите действали в Пловдивско.
От Общината в Пловдив обясняват, че при провеждането на търговете преди 4 години не е имало съмнение за манипулация или картел.

Ирина Тагаринска обясни, че три дружeства са съдействали на Комисията по време на разследването и затова ще получат намаляване на санкцията. Това, по думите й, е прецедент в работата на Комисията.

"Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за предходната годинa. Трите картела са действали на територията на съответните общини, нямаме данни за национално ниво", обясни тя.

От Комисията не са намерили данни за политически протекции над трите картела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase