fallback

Общ преглед
Тази година имаше значително по-малко хора дошли да посрещнат изгрева  за хипарския празник "Джулая" на плажа във Варна, пише BulFoto.
Oще по темата
 

Единици бяха и палатките на празнуващи и чакащи изгрева. Някои от плажните заведения работеха със специална програма, но също не се радваха на особен наплив. Младежите общо взето бяха малцинство, а тези, които бяха дошли нямаха идея какъв е празника, от къде се е зародил и с какво се свързва. Дори когато от плажно заведение, на изгрев, прозвуча песента на Uriah Heep - "Джулай морнинг" те споделиха, че за първи път я чуват.

Джулаят е самобитен за България заради естеството на неговото възникване, като не се празнува никъде другаде по света. Появява се като хипи празник във Варна през 1980 година.  Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“.

След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България. Някои твърдят, че вече е загубил своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.

Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 4 години

Затова съм тук за да те контролирам да не правиш глупости. Какво стана с подкожното ,,анализuране,,в седалищните мускОли?

64

Анонимен

преди 4 години

До Свещен Гущеркакви 600 лв бе надницата ми е по голяма. На час ли тия 600 лв?храната която ям е друга категория, много по качествена, знам защото в БГ и да искаш такава не можеш да си купиш защото не се продава, или трябва да поръчвш от някакви измислени сайтове с 10х надценкап.с. добро утро, сега стигнах в офиса ми в сидней и днес имам много работа нама да имам много време за биполярното ти разтройство.

63

Свещен Гущер

преди 4 години

Там е работата че си се превъзбудил когато си взел дипломата за магистратура 1,5г по Системно инженерство от МЕИ-то и си се повярвал че си голямата работа и великия програмист. Ти си един обикновен кодер джуниър който блъска за 600 лв и живее на квартира и оскотява и яде само чипс и дюнери

fallback