Снимка: архив, БулФото
fallback

49-годишен мъж от Велико Търново е станал донор на сърце и бъбреци.

Той е бил приет на 27 юни в реанимацията на Вeликотърновската болница с мозъчен кръвоизлив, съобщиха от пресцентъра й. Ден по-късно е изпаднал в мозъчна смърт.

Неговите близки са взели решението да дарят органите му на хора, за които те са единствен шанс за живот. Сърцето на донора е трансплантирано вчера в болницата "Св. Екатерина" в София, а двата бъбрека - в Александровската болница.

От там съобщиха, че бъбреците са трансплантирани на 49-годишна жена от Варна и 62-годишен мъж от Стара Загора.

След интервенциите те са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

До 10А ако се окаже че донора има ревнив съпруг/съпруга, ако има расистко семейство, някой психо роднина. Могат да решат впоследствие че не искат органа на роднината им да е някой на харесват, и да го очистят. Също така с годините може да е психически натоварващо за получателя да знае на какъв човек, от какъв етнос/религия, пол възраст, е органа.

10

Анонимен

преди 4 години

Не може да има лекарска тайна в трансплантациите. Да се тарашат органи тайно и да се трансплантират като се прикрива всякаква информация за донора и реципиента нали се сещате накъде вървят нещата. . .

9

Анонимен

преди 4 години

Да се благодари на близките в подобен случай е леко мало умно, мисля аз. Ако трябва да се благодари на някого, това е покойния, че е създал такива отношения на любов и доверие с близките му, че да могат да решат подобно нещо бързо и единодушно. Аз заявявам за себе си, че не желая да съм донор на органи при никакви обстоятелства.

fallback