Снимка: Главно мюфтийство

Общ преглед
НС прие строги забрани срещу шума, вдигна и глобите, но доколко може да се упражнява контрол? Такъв проблем поставят потребители в платформата Helpbook.info.

Със завишени нива на шум се сблъскват жителите на Кърджали. Джамията, която се намира в центъра на града, озвучава по пет пъти на ден околията, а по време на религиозните празници още от 6 часа сутринта звукът става нетърпим, а сънят невъзможен. "Разстоянието от блока, в който живея до джамията, е близо 800 м", оплаква се нашият читател.

Друг потребител също се оплаква от висок шум: "Бих искала да подам сигнал за изключително висок шум от излитащи и кацащи самолети, който многократно надвишава всякакви норми. Шумът е постоянен и ежедневен, като през летния сезон положението се влошава поради чартърни полети по всяко време през нощта". Конкретният сигнал е за самолет, прелетял около 2:15 на 26.06. над град София, а шумът му предизвикал задействане на всички аларми на паркиралите автомобили в квартал Сухата река.

"Цялото ни семейство, както и всички съседи, живеем в постоянен стрес, предизвикан от внезапния и силен авиационен шум. Не е нормално да се будим средно около 5 пъти всяка нощ от шума, а когато заспим, да сънуваме самолетни катастрофи. Този шум е изключително вреден за здравето, като повишава рисковете от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Бих искала да попитам какви мерки се предприемат или планирате да преприемете за ограничаването на този шум?
Моля, заповядайте в квартал Сухата река, когато Ви е удобно, за замерване на нивата на авиационен шум в района.“, завършва сигналът, който е адресиран и до МОСВ.

В друго оплакване за Кърджали пише, че голяма част от града е осеян с всевъзможни боклуци, които никой не чисти. Паркове, градинки, изоставени сгради, улици и зелени площи са осеяни с различни по големина и вид отпадъци. Потребителят алармира, че в подобна кочина е просто невъзможно да се живее.

Преминаваме към сигнал за незаконно премахната спирка. След демонтирането на съоръжението на негово място е започнато изграждане на автомивка. Единственото обозначение, че на това място спират обществени превозни средства, е оставената табелка. Липсва електронно табло, навес и пейка, а чакащите са принудени да стоят прави при всякакви атмосферни условия. Молбата към ДНСК е да се установи кой е предприел действия по премахването на спирката, законно ли е това и новоизграждащата се автомивка има ли разрешително за строеж.

В платформата на Investor Media Group да се подаде сигнал към отговорните институции е лесно и бързо. Ако видите нередност или нарушение, чрез HelpBook може да привлечете внимание към проблема и да сигнализирате.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар