Снимка: архив, Булфото

Над 92 хиляди декара със зърнени култури са поразени на 100 % от градушките, съобщи по време на старта на жътвата в Сливенско министърът на земеделието Десислава Танева, предаде Фокус.

Още по темата

"За пропадналите площи държавата ще компенсира една малка част от разходите на производителите, след приключване на сезона ще се вземе решение за размера и изплащането им тази година", допълни министър Танева.

Застраховката за градушките е въпрос на желание и убеденост от страна на земеделския производител, държавата не може и няма как да бъде застраховател, посочи Танева.

Коментари Напиши коментар

11

анонимен

преди 3 седмици

Решението е много просто. Имаме 35млн декара обработваеми площи. Да спират по 5лв от субсидията на всеки декар, това са над 150млн лв пари за обезщетения. Да направят истински комисии и при щети над 20-30% да се изплаща адекватно обезщетение. От застраховки на нивите няма никакъв смисъл, защото застрахователите изплащат в най-добрия случай премията, която земеделският производител им е платил предварително.

10

Да

преди 3 седмици

Сега там направете къщи за гости.

9

Анонимен

преди 3 седмици

Държавата може и трябва да бъде застраховател. Трябва всички задължителни застраховки, да са към държавен застраховател като Гражданска отговорност, например. Може пак да се направи задължителна застраховката на жилищата, но към държавен застраховател. Същото и със земеделските земи.