Масовото сбиване между двата враждуващи ромски клана в карловското село Розино има своята над 20-годишна история.

В махалата е имало стрелба, хвърляни са камъни и е имало заплахи с хладни оръжия, твърдят очевидци пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Истински погром е имало в къщи, принадлежащи на една от ромските фамилии.

Потрошени са и превозни средства.

Конфликтът избухнал, когато хора от рода Сребреви нападнали с пушки, колове и камъни фамилията Ескендерови.

При сбиването няма сериозно пострадали.

Задържани са 44 души. Те са в районното управление на Карлово, а към момента ситуацията в селото е спокойна. То се охранява от жандармерия.

"Преди 20 години двата клана са имали вражда. Ние в събота бяхме на работа. Сребревия род обаче събраха тяхната рода, и когато се прибирахме те ни нападнаха с оръжие. Чудехме се къде да избягаме. Има четири момчета простреляни. Стреляха с пушки. Събота и неделя ни потрошиха къщите, колите. Няма причина за това масово сбиване. Казаха, че ще ни запалят. Искат да напуснем селото. Полицията дойде след половин час", разказаха пред Bulgaria ON AIR очевидци.

Скандалът е станал в събота, а в неделя полицията е успяла да предотврати и втори инцидент в ромската махала на селото, съобщи старши комисар Атанас Илков, директора на полицията в Пловдив.

"Вчера около 16, 30 е получен втори сигнал за сбиване, изпратени са  полицаи в това число и специализираните сили. Арестувани са 44 лица, които пряко са участвали в инцидента, няма пострадали хора, а само имуществени щети", обясни той, цитиран от "Фокус".

По думите му опасност за хората в селото извън ромската махала не е имало.

Според Илков ситуацията е била овладяна много бързо.

"В събота следобед е започнал скандалът, той е прераснал в масово сбиване, чули са се изстрели, имало е и пострадали хора", добави той.

В събота и неделя са били извършени много престъпвания в махалата като се били иззети незаконни ловни пушки и няколко газови пистолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase