Снимка: БТА
fallback

Много по-строги санкции са необходими за нарушения на неохраняемите плажове, смята министърът на туризма Николина Ангелкова.

Oще по темата
Днес тя инспектира плаж в курорта "Камчия" по сигнал за нарушена цялост на дюна.

Министърът посочи, че с приетите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които трябва да влязат в сила след обнародването му, санкциите са до 20 000 лева за повторно такова нарушение.

Ние проверяваме неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия с оглед спазване на договорните задължения, коментира тя, цитирана от БТА.

По думите й от пръв поглед се вижда, че има преминаване с автомобили през пясъка. Дали е умишлено нарушаване или е направено с цел разходка, има разрушена цялост на дюната и ние сме сигнализирали прокуратурата, защото плажът е неохраняем и няма стопанин, за да може веднага да потърсим отговорност съгласно договорите, каза министърът. От министерството очакват от прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят.

Информирана е и дирекцията по кадастър, за да се види дали тези дюни са нанесени в специализирана кадастрална карта и какви са те. Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали това представлява състав на престъпление съгласно Наказателния кодекс.

В този случай глобата е до 10 000 лева и до 3 години затвор. Ангелкова припомни, че според действащото законодателство строителството върху дюни е абсолютно забранено. На въпрос как могат да бъдат заловени такива нарушители, министърът каза, че това не е работа на министерството, а си има компетентни органи.

Миглена Иванова - главен експерт в РИОСВ във Варна, посочи, че след подадения сигнал са извършили проверка. При нея е установено, че на площ от около 1.7 декара има следи от автомобилни гуми и отъпкана растителност. За това е уведомена Окръжната прокуратура в града. По думите на експерта част от засегнатата територия попада в защитена зона за опазване на дивите птици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Николов

преди 4 години

Министър няма работа по проверки. Има експерти за тази работа. Има дирекции в това министерство. Доходило и се на море за държавна сметка.

54

Unufri

преди 4 години

Супер....то вече по това Черноморие не остана нищо.Добре дошли в Гърция....

53

Анонимен

преди 4 години

То не е като да го извадиш от някой панталон, трябва да разбираш от това кое е дщна и кое не е. За 10 години тотално досъсипаха това наше черноморие. Докато съм жив крак там няма да ми стъпи, само командировка и по задължение.

fallback