Снимка: архив "Булфото"
fallback

Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските производители, съобщава NOVA.

Oще по темата

Изкупуват черешите по 60 ст., на сергиите от 2 до 7 лв. килото

"Липсва всякакво спокойствие. Не знаем на колко ще бъде цената в края на деня. Има хаос и при пунктовете. Едни искат дребни, други едри. В момента делим с работниците. Те получават 40-50 стотинки за килограм, а пунктовете засега изкупуват на 1 лев", обясниха производителите.

Благодарение на кмета на Кюстендил Петър Паунов масивите се охраняват добре. От 1 юни жандармерията пази масивите, има и пропусквателни пунктове.

„Българската череша не е толкова едра като гръцката. И е сладка. Киселата е гръцка. Сезонът се очертава като добър. Проблем е времето заради валежите“, обясниха още производителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Ннн

преди 4 години

Аз живея в Гърция,и не ми се е паднало да купя кисели череши.На вас в българските производители и прпрекупвачи защо ви кисилеят,защото са по евтишни и ви подбиват цената?

35

корекция на 35

преди 4 години

Исках да напиша: В този им недоузрял вид НЕ са неприятни на вкус, но не са сладки.

34

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 31Зависи от кой район са българските череши и какъв сорт са. Зависи и от това дали са ги оставили да узреят на дървото или са ги брали недоузрели. Например, така наречените хрущялки, когато узреят са едри, черни и сладки. Но често пъти ги берат недоузрели - тогава също са едри, но имат рубинен цвят и който не разбира, мисли, че вече са узрели. В този им недоузрял вид са неприятни на вкус, но не са сладки.

fallback