Mорето изхвърли обезглавено бебе делфин край плаж "Корал". Еколози смятат, че вероятно делфинът е загинал в следствие на бракониерски улов на калкан. В екоинспекцията в Бургас до момента са постъпили 12 сигнала за изхвърлени от морето мъртви делфини.

Всяко лято морето изхвърля десетки мъртви делфини. От сдружението "Да запазим Корал" през 2015 година правят международно разследване, което установява, че причината е заплитане в бракониерските мрежи за улов на калкан на турски рибари, пише Bulgaria ON AIR.

Още по темата


"Те разпъват едни мрежи, които са стотици километри. Очите на тези мрежи са малки, в тях влизат малките делфинчета, удушават се за 5-10 минути, когато те чистят мрежите от калкана. Делфинчетата ги изхвърлят във водата и те след 100-200 километра пристигат по нашите брегове", каза Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал".

През 2016 година постъпи предложение в рибарските мрежи да бъдат поставени акустични устройства, така наречените пингери, които да предпазват делфините от оплитане. Оказа се обаче, че те са безполезни.

От екоинспекцията в Бургас казват, че е много трудно да се установи дали има човешка намеса при смъртта на делфините, които морето изхвърля.
 

Коментари Напиши коментар

12

Симеон

преди 3 години

"Умрял делфин - Не ми пука.Война в Африка - Не му пука.Убити десет човека в сащ - Не ми пука, но не съм и против.Умрял някой човек в България - Еми, заслужил си го е"Ей това разбрах днес, от коментарите ви. Болнави сте...

11

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 12Не че нещо, ама да искаш да избиеш и смачкаш всичко живо покрай теб, не е много по-добре. Работата е, че в един момент, такива амбиции се отправят и към хората. Ако си имал взимане даване с богати и имащи власт хора, ще ти стане лоо, какво ни мислят...

10

Тиквеник

преди 3 години

Четеш някои от коментарите и разбираш защо държавата е толкоз зле. Няма как да е иначе. Простотията намира отражение навсякъде. Не държавата прави народа, а народа прави държавата. Делфин без глава и народ с тиква вместо глава. Не може да бъде по друг начин.