60 тв програми са били разпространявани нелегално от кабелни оператори в Южна България, а само за 3 – Нова тв, БТВ и НВО щетата за 2 месеца е била 10,5 млн. лв. Това каза шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП комисар Явор Колев.

Още по темата

Кабеларки ощетяват с милиони бюджет и тв-та. 700 хил. ги гледат "на черно"

Той бе категоричен, че акцията е била насочена само срещу незаконното разпространение на телевизия и не е изземана техника за пренос на интернет. „Не зная защо в Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил нямат интернет. Може би някой цели да нагнети напрежението в полза на кабелните пирати“, каза топполицаят и обясни, че при нито едно от претърсванията в градовете Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас фирмите не са съдействали на разследващите.

Бургаският оператор РН и този в Сандански – Вайтъл, пък предлагали и специално мобилно приложение, с което разпространявали телевизионен сигнал, за който нямали права. „Става дума специализиран софтуер, който, като се инсталира, се достига до телевизионни програми“, каза Колев и посочи, че м.г. са имали 5 операции срещу търговци, които са продавали джаджи за нелегално гледане на тв програми. Щетата от тях обаче била много по-малка в сравнение с тази от незаконния сигнал, разпространяван от кабелните оператори.

Иззетата техника е скъпа, тя е само за разпространение на тв програми е и така е прекратено престъплението“, каза Колев. Той посочи, че за незаконното предаване на тв програмите предвиденото наказание е до 5 години затвор. Разследва се и укриване на абонати, като така се криели данъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase