Кадър: БНТ
fallback

Жители от община Струмяни излязоха на пореден протест заради тройното поскъпване на цената на водата от началото на годината. Те отказват да плащат сметките си вече пети месец и твърдят, че сумите, които дължат, са непосилни за тях.

Тази сутрин протестиращите опитаха да разговарят с кмета на общината, но той не се появи, за да даде яснота относно искането им за отделяне от ВиК асоциацията в област Благоевград, съобщи БНТ.

В началото на годината цената на водата в община Струмяни е увеличена от 60 стотинки на 1 лев и 52 стотинки за кубик.

"От 27 февруари до 6-и този месец имам 50 кубика натрупани... Живея сама в къщата, нямам никой, който да живее при мен, за да може да се харчи толкова много вода. Как ще ги платя? Нали трябва и други сметки да плащам, нали трябва и лекарства да си купя", заяви една от протестиращите.

Недоволството си местните жители насочиха най-вече срещу ВиК асоциацията и присъединяването им към ВиК Благоевград.

"От 5 месеца ходене по мъките с тази питейна вода, считаме, че това, което до момента е направено, е незаконно, защото няма допитване до хората, няма правени анкети. Хората са толкова изнервени, че в един определен момент очакваме да се случи нещо непредвидено, ако влязат в някой двор да засичат водомерите“, обясни Георги Фильов, председател на Инициативния комитет.

Жителите на селата Илинденци, Микрево и Струмяни искат да напуснат ВиК асоциацията в област Благоевград и да бъде създадено самостоятелно водно дружество на територията на общината, както е било до миналата година.

Твърдо решени да не се съгласяват с новите цени на водата, хората от селата в община Струмяни са категорични, че няма да плащат по новите разценки. Заканиха се, че ако проблемът не бъде решен, ще затворят международния път за Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Joko

преди 4 години

Граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и политик с благословия

7

стефанова

преди 4 години

Браво на хората от Струмяни- не плащат вода, която е с нереално висока цена!

6

Анонимен

преди 4 години

Типично за България. Решенията, засягащи стотици и хиляди хора, се вземат без тяхно участи е и дори знание, и в полза на някакви бюрократични управленски структури. Според тях хората са безмозъчни същества, които трябва само да плащат и да нитат и протестират за нищо. на тях обаче се твърди,че това е домократично, за тяхно улеснение и,че в "пазарната" ни икономика това е единствения начин за действие. Друг няма дари теоретично.

fallback