Снимка: Pixabay
fallback

7-годишно дете в Италия е починало, защото родителите му лекували тежка ушна инфекция с хомеопатия. Италианският съд призна родителите за виновни за убийство. Двамата родители са получили 3-месечни присъди.

Италианският всекидневник Corriere della Sera съобщава, че 7-годишният Франческо Бонифаци е починал заради енцефалит. Момченцето изпаднало в кома след като развило мозъчна инфекция, и починало няколко дни по-късно.

В началото детето било диагностицирано само с обикновена болка в ухото.

Родителите обаче решили да не дават на детето антибиотик, който би спрял инфекцията. Вместо това те решили да третират проблема с хомеопатични лекарства, които обаче не помогнали за излекуването на детето. В крайна сметка детео починало на 27 май 2017 г.

Делото срещу родителите приключи, но предстои да започне това срещу лекаря хомеопат Масимилиано Мекози, който консултирал родителите. Обвинението срещу него е в престъпна небрежност, липса на опит и "подценяване на обичайната клиничка картина на остра местна инфекция, предписвайки терапия, базирана на хомеопатични лекарства, въпреки повторната поява на симптоми".

Според местни медии, хомеопатът не успял да даде точна диагноза и избегнал предписването на антибиотик, подходящ за лечение на детето.

Бабата на детето по майчина линия обяснила пред прокурорите, че родителите нямали нищо против конвенционалните лекарства, но се обърнали към хомеопатията, защото се притеснявали, че болнавото им дете пие антибиотици твърде често.

Според данни на  Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти, през 2016 г. 16% от италианците са използвали хомеопатични продукти.

Хомеопатията е алтернативна форма на лечение, базирана на неконвенционални системи, развити в Германия преди 200 години. Според повечето уважавани медицински журнали, няма никакви доказателства, че хомеопатичните продукти са ефективни при което и да е заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Dr. Bulgaricus

преди 4 години

До Бобчо: Мога да ти отговоря - зависи от вируса. Повечето се лекуват с нуклеотидови аналози, като Ацикловир, при масивни инфекции се дава гама-глобулин, в билколечението се дава котешки нокът (ефикасен поне при котки), а за грип се ползват оселтамивир и занамивир. Но като цяло за повечето вируси - няма нужда от лечение, пациентът се държи жил и лекува симптоматично, докато оздравее от самосебе си. Което обаче не е за подценяване, понякога се умир аот вторични инфекции.

57

Анонимен

преди 4 години

До Има , СЗО пък точно са най-големите шарлатани, мафия и всичко гадно, което мога и не мога да се сетя!!!

56

Logik

преди 4 години

Да предположим, че хомеопатията лекува. Това означава, че всяка супена лъжица морска вода ще лекува всички болести. Защо? Защото морската вода или океанската се е докоснала до всичко което е било на този свят и помни всичко. На това именно се базира теорията за хомеопатията, предложена от времето на алхимията още, преди 200 години, не само, дори водата която пием и вадим от подпочвените води на Земята се е докоснала до всичко по тази логика, защото всъщност в природата на водата имаме кръговрат

fallback