Снимка: Bulgaria ON AIR

В спешни случаи е важно медиците да получат навременна информация за редки заболявания и животозастрашаващи кризи, за да могат да окажат необходимата помощ. Засега тази възможност дават някои мобилни приложения, но у нас подобна информация не е достъпна за лекарите от  Бърза помощ.  Затова пациенти предлагат Министерството на здравеопазването да утвърди носенето на гривни или медальони с кратка информация за редките заболявания.

"Палитрата от ендокринните спешни състояния са нарушенията в обмяната на въглехидратите при захарен диабет, тиреотоксична криза и адренална недостатъчност, която в острата си фаза протича като адренална криза.

Такъв пациент е с ниско кръвно и дехидратиран, което може да доведе до остра сърдечна недостатъчност, понякога са с много ниски нива на кръвната захар - един наистина спешен пациент", обясни председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева в "България сутрин"

Тя поясни, че именно за такива пациенти, които в даден момент не могат да обяснят какво им е, е от изключителна помощ такава карта, както и гривна или медальон, които могат бързо да ориентират медиците за правилната реакция, като вливане на кортикостероиди. По думите ѝ при липсващи такива бижута, често пациентите са откарвани в неподходящи лечебни заведения, където не могат да се вземат правилните мерки.

По думите й, грешките идват от това, че хората попадат в лечебни заведения, в които няма възможност да се докаже състоянието им и няма достатъчно квалифицирани специалисти, които да докажат и продължат лечението, а 24 часа с остра адренална недостатъчност са фатални за тези пациенти

А пациентската организация апелира към пациентите да си носят урбазон, който може да им помогне до пристигане на Спешна помощ.

"Тази инициатива в момента е на пациентската организация, която финансира изработката и разпространението на тези бижута. Пациентите с адренална недостатъчност може да се сдобият с такива от лекуващия ги ендокринолог. Редно е обаче това да бъде инициатива на държавата и по препоръка на медиците това да стане практика, за да може да се спасят повече човешки животи", отбеляза д-р Каталиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че тези бижута не са толкова скъпи, а могат да дадат много полезна информация и да не се губи ценно време, тъй като при ендокринологични заболявания именно  времето спасява живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase