Снимка: архив, Булфото

Световният ден на околната среда ще бъде отбелязан на 5 юни. Световните организации от години алармират за огромното количество отпадък, което сериозно застрашава екологичното равновесие на Земята.

От Столичния инспекторат следят за спазване на наредбите по отношение на сметосъбирането и от страна на търговците на открито. 9 акта, 20 глоби са наложени в последните дни от инспекторите и са проверени над 150 обекта. Проверките продължават и ще са изненадващи.

"Намираме се на оживена столична улица, където има малки, но и големи търговски обекти и се образуват отпадъци от кашони, найлони и пластмаса. Някои магазини могат да използват системата за разделно сметосъбиране, не са задължени да имат сключен договор с фирма, събираща отпадъци", каза пред Bulgaria ON AIR Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

"По-големите магазини разполагат с контейнери за различни отпадъци, ние проверяваме дали се смесват боклуците", посочи тя.

В "България сутрин" Асенова посочи още, че най-често търговците, които допускат нарушения, оправдават постъпките си с това, че не били запознати с разпоредбите.

По думите ѝ често пъти ставаме свидетели на замърсявания, въпреки че в близост са разположени кошчета за отпадъци и постъпките на изхвърлящите боклуци на улицата не може да бъдат оправдани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase