Снимка: БТА

От 3 до 10 г. лишаване от свобода заплашват отговорните за инцидента по време на полицейска демонстрация в Силистра, при който три малки деца бяха ранени. Това каза пред bTV зам.-окръжният прокурор Ивелин Чафаланов.

Учебна шокова граната докара изгаряния на две момчета и момиче, които наблюдавали униформените от над 50 метра. 6-годишно момиче беше оперирано в Русе заради нараняванията си.

„Никой не може да си обясни как се е стигнало до този инцидент”, призна прокурор Чафаланов, като допълни, че експертизи ще установят точните причини – например, дали гранатата не е била дефектна.

Още по темата

Психологът Христо Монов определи демонстрацията като „недомислена натегация“. Той коментира, че подобна демонстрация категорично не е подходяща за деца в детските градини.

Заради гранатата: Отстраниха шефа на полицията в Силистра

"Тя би могла да се покаже на ученици в горните класове с цел да ги привлече към полицейската професия, но не и на толкова малки деца, коментира Монов пред "Дарик".

Той посочи, че малките деца не могат да възприемат демонстрацията правилно.

„На тази възраст тяхната водеща дейност е играта и те възприемат това, което полицаите им показват като игра. А друг е въпросът, че по време на тази демонстрация има ярки сцени на насилие - удряне по главата на паднал човек, куче нападаше друг. Много от децата може да получат преживяване на негативни емоции в такава степен, че да изпаднат в негативни психични състояния“, обясни психологът.
 
„За деца от тази възраст категорично е далеч от възможността тяхната зрялост да възприеме онова, което полицаите им показват. Освен това го показаха и некадърно. Самият факт, че има три ранени деца, едното от които и тежко, показва, че не са взети никакви мерки за предпазване живота и здравето на децата. Дано други не тръгнат да правят тази натегация. Това е недомислена до край натегация“, допълни той.
 
Децата, които са пострадали, и техните семейства да потърсят психологическа помощ в следващите дни, за да се избегнат негативните последици от преживяното, съветва още Христо Монов, но не от психолозите на МВР, защото по думите му, те нямали правилен психологически подход.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase