Снимка: архив Bulphoto

Психиатрията в Курило има спешна нужда от линейка. От години здравното заведение разполага само с една спешна кола, която да транспортира пациентите.

Роднини на болните събират средства за купуването на нов автомобил, както и за ремонт на стария.
 
"Благодарна съм на хората, че са предприели подобна инициатива, тъй като наистина имаме нужда от линейка. От друга страна обаче съм категорично против подобен тип благотворителности, когато става въпрос за здравето на хората", отбеляза в студиото на "България сутрин" директорът на държавната психиатрия "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

Междувременно, докато тече кампанията, лечебното заведение е получило линейка втора употреба. Тя обаче не е в добро състояние и за ремонта ѝ са били необходими 3600 лв.

Забравени: Пациенти в Курило събират пари за линейка

Пред Bulgaria ON AIR д-р Гълъбова отбеляза, че нуждата от оборудван автомобил е спешна, тъй като пациентите със психични заболявания имат същите заболявания, каквито имат и психично здравите хора. А понякога дори и по-сериозни.

"Когато трябва да легнат, трябва да има къде. А не човек със счупена тазобедрена става да бъде поставян в леката кола", посочи тя.

В момента в болницата в Курило има 130 психично болни. Транспортът, с който разполага, са две леки коли. Едната е закупена през 2014 година, другата е била дарена на клиниката от бащата на пациентка в края на миналата година.

Старата линейка на болницата е произведена през 1998 година, когато е превозвала пациенти в Монтана. Само там е изминала над 350 000 км.

"Тази линейка при нас изпълни пълнолетие. От сервиза казаха, че вече нищо не може да се направи, трябва да се бракува. За 6 години експлоатация в психиатрията сме дали близо 25 000 лева за ремонти", посочи още Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase