Снимка: БулФото

Гарантирам бързината на службите и на взимане на решението за обезщетение на пострадалите от градушката. Това каза министърът на земеделето и храните Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в село Морава, съобщава Агенция Фокус.

Вчера изключително силна градушка удари почти цяла Северна България. Ледените късове унищожиха посевите, повредиха пътната настилка и инфраструктура, наводниха и много къщи.

Десислава Танева обеща, че в момента, в който приключи обследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага.

Още по темата

Министерството на земеделието е предвидило и увеличение на бройката екипи, които ще изследват щетите.

Според експертите, са възможни още тежки градушки поне до средата на месец юни.

"Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък", изтъкна министър Танева.

Тя уточни, че в петък по време на сесия на Управилтения съвет на Държавен Фонд "Земеделие" са гласувани 4 милиона лева по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие.

"В тази сутиация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен. В този случай всичко изглежда поправимо. Искам да използвам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към обществените проблеми. Сега по селата, по които минаваме основните хора, които и с техника помагаха на кметовете на населените места, са земеделците. Така става и през зимата", категорична беше Танева.

Тя отчете, че като цяло за страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години.

"От градушките са пострадали към момента около 70 хил. дка. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки", допълни министърът на земеделието и храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase