Снимка: Facebook
fallback

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива, това заяви кметът на Белоградчик Борис Николов, съобщава БНР. 

"Ради, Павчо, 2019 Антов" ли е новото "Локо СФ"? Този път в "Магурата"...

Николов е категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов.

От Facebook групата "Българска история" споделиха видео, което показва реалното състояние на пещерата днес. Видеото поражда множество въпроси за опазването й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Убредебре

преди 4 години

Какво ли е посланието на древните предци графити към нашите съвременуци.?Лъкове сопи и един с ерекция.

10

Анонимен

преди 4 години

Ако бяха им изтрили графитите на първобитните. Сега пред какво щяхте да хълцатеЗа тези рисунки щяхте да кажете че са пошли и нецензурни. Ама са примерно преди 10000г.

9

Anonimen

преди 4 години

Хубавото е че рисунките не са засегната.Трябва да благодарим на лицето , което е подало сигнала.В пещера ,, Магура,, просто няма никакъв контрол.Туристите се пускат да влизат без екскурзовод от години.Това е недопустимо и освен вандализъм , е възможно да се случи инцидент с посетител.Дано този репортаж доведе до въвеждането на ред при посещенията в пещерата.Моето мнение е залата с рисунки да е затворена за посещение.

fallback