Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

От утре започва първият етап от тестовете на тол системата, която ще таксува тежкотоварния трафик на база изминато разстояние. 

Тестовете ще започнат със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на реални данни на терен, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Целта е първо да се установи дали има добра свързаност между отделните компоненти на системата. След като тази интеграция бъде установена от екипите на Националното тол управление, ще се премине към втори етап – тестове с данни, постъпващи от бордови устройства, монтирани на транспортни средства.

За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол, уточняват от АПИ.

Експертите на Националното тол управление ще правят "сухи тренировки" за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо, а не търговско покритие върху пътищата. Техническото покритие е от 10 800 км и е обхватът, заложен в заданието за разработване на системата. А тестовите тарифи са от доклада на Световната банка от 2016 г.

Поетапно през следващите месеци ще се тестват 5-те базови компонента на системата: таксуване на базата на изминато разстояние, правоприлагане, обслужване на клиенти, плащане и управление на плащанията, информационна сигурност и устойчива работоспособност на системата.

По план днес и утре ще се проведе обучение на оперативните ръководители и ключовите експерти от екипа на Националното тол управление. На тестовете ще присъстват експерти на Световната банка, като тяхната задача, както и до този момент, е да наблюдават, верифицират и оценяват резултатите от тестовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 4 години

И после ще се прецака с гръм и трясък,както всички "системи" в България.Хората по света са го измислили,ненужни напъни на неграмотни oligofreni са това тук.

9

socialen

преди 4 години

Протестър Божо още ли не я е написал тая система?

8

socialen

преди 4 години

ПП ГЕРП па няква далавера правят да източат държавния бюджет.

fallback