Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Жители на карловското село Кърнаре и съседни населени места блокираха за около половин час Подбалканския път София – Бургас късно снощи, предаде Bulgaria ON AIR.

До недоволството им се стигна, след като преди седмица заведение в центъра на селото бе нападнато от роми, които искали да се присъединят към частно парти. Прозорците на обекта бяха изпочупени с брадви, а един от присъстващите е бил нападнат с нож.

Oще по темата


Сред исканията на жителите на Кърнаре са справедливи наказания за виновните и събаряне на незаконните къщи в селото.

"Искаме да им вдъхнем кураж и да им покажем, че не са сами", обясни един от протестиращите. Други от събралите се разказаха, че ромите били непрекъснато с ножове и децата не можели да играят спокойно.

"Искаме Национален кризисен щаб, който да почне да действа следващия месец и да реши проблема с незаконните постройки в България с програма от 3 до 5 години. Има десетки хиляди незаконни постройки. Тези наши съграждани не плащат данъци, не плащат електроенергия и вода. Те се научиха, че може да се живее извън законите. Това не може да продължава повече. Изгубихме 25 години, ако изгубим още няколко, последиците в обществото ще бъдат непредвидими".

Полицията и жандармерията не допусна протестиращите да стигнат до ромската махала. Кметът на Кърнаре посочи, че в населеното място живеят около 300 роми и всички постройки са незаконни.

Комисия от община Карлово започва да ги описва. На по-късен етап на ромското население ще бъде предложено да закупи парцели и да си построи законни къщи, в противен случай общината ще пристъпи към събаряне.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 4 години

Каква махала да охраняват като тя е незаконна,а щом е назаконна то там не може никой да се запише за живеене и местожителство-постоянно,временно,че да гласува на избори по списъци или по справки къде щял да гласува към кое населено място,а какво остава за месторабота за която трябва местоживеене с адрес в отдел кадри или в общината за социални за отчет,че изплащането им към кой адрес,че те така може да се пишат за социални навред,а ток,вода,такси ***,данъци къщи да си неплащат щом нямат адрес

29

Анонимен

преди 4 години

Полюьионерите не смеят и да припарят до ромските махали. А МВР има бюджет по-голям от всички останали министерства взети заедно.

28

Зелените

преди 4 години

Преследване на феномена деца правят деца.Спиране на помощите за децата след 4 то дете, поставяне на безплатна спирала.Спиране на помощите при отсъствия от училище.Полагане на обществено полезен труд и задължително посещаване на вечерни училища срещу помощите.

fallback